Blog

Latest News

314 Architecture Studio sculpts a monolithic marble building in Petralona, Athens

  • m-4
  • m-1
  • m-2
  • m-3
  • m-8
  • m-5
  • m-6
  • m-7
H50 is an apartment block located in Petralona, a crowded, low height building and oldest district of Athens. It is built in a 118 m2 plot close to “Filopappou hill”, a well-known archaeological Park of Athens.

H50 is consisted of two, storey houses, 105 m2 each, and a roof-garden. The main entrance of the block is accessible through an open free space, “pilotis”, at the ground floor level.
The main concept was the creation of a monolithic sculpture, influenced by the rough pieces of marble. Therefore, the block is formed by an interchange between the flat triangular and curved faces. These faces are further processed on their texture creating a contrast between smooth and shiny surfaces and the rough, natural texture of the raw marble.
The patios are mounted at the southeast side of the plot, where all the apartments are opened. Metal folding shades protect the patios
and the apartments from the sun, as well as they enhance the monolithic aspect of the block and the required privacy of the residents.
Facts & Credits: 
Project info: Under Construction
Design Team: Pavlos Chatziangelidis, Giota Chala, Theodora Papadopoulou, Stelios Dilintas, Angeliki Kokkosi, Andreea Bratu, Georgina Giassia, Karoline Kalionyte, , Orestis Anastasiou, Carlos Celles Marti-Belda
Structural design: Foteini Karagianni
Electrical / Mechanical design: Box engineering
Construction: SUCH

Το H50 είναι μια πολυκατοικία στα Πετράλωνα, σε μια πυκνοκατοικιμένη και χαμηλής δόμησης περιοχή της Αθήνας, που γειτνιάζει με το λόφο του Φιλοπάππου. Το κτίριο περιλαμβάνει 2 διώροφες κατοικίες από 105 τμ η καθεμία κι ένα Roofgarden. Στο ισόγειο διαμορφώνεται η είσοδος στο κτήριο κι ένας ελεύθερος χώρος pilotis.
Η κεντρική ιδέα ήταν η δημιουργία ενός μονολιθικού γλυπτού, επηρεασμένου από  τα ακατέργαστα κομμάτια μαρμάρου. Έτσι ο όγκος διαμορφώνεται από έναν διάλογο που δημιουργείται μεταξύ των επίπεδων τριγωνικών και κύλων επιφανειών. Οι επιφάνειες αυτές δέχονται μια επιμέρους κατεργασία ως προς την υφή όπου λείες και στιλπνές επιφάνειες, έρχονται σε αντίθεση με τις αδρές αποδίδοντας την φυσική υπόσταση του ακατέργαστου μαρμάρου.
Όλοι οι χώροι των διαμερισμάτων εκτονώνονται στους εξώστες που τοποθετούνται στη νοτιοανατολική πλευρά του οικοπέδου. Μεταλλικά σκίαστρα παρέχουν ηλιοπροστασία, ενώ ενισχύουν την μονολιθικότητα του όγκου, και παράλληλα παρέχουν την απαιτούμενη ιδιωτικότητα.
Στοιχεία Έργου: 
Φάση έργου: Υπό κατασκευή
Design Team:  Παύλος Χατζηαγγελίδης, Γιώτα Χαλά,  Θεοδώρα Παπαδοπούλου, Στέλιος Διλιντάς, Αγγελική Κοκκώση, Andreea Bratu, Τζωρτζίνα Γιασσιά, Karoline Kalionyte, Ορέστης Αναστασίου, Carlos Celles Marti-Belda
Στατική Μελέτη: Φωτεινή Καραγιάννη
Μηχανολογική Μελέτη: Box engineering
Κατασκευή: SUCH
Print Friendly, PDF & Email
Wechat